2021. július 28., szerda

Ásványtömb díszmadaraknak

 

A kalcium általában előkelő helyen szerepel a papagájok által igényelt ásványi anyagok listáján. És sajnos sok madár egyszerűen nem kap elég kalciumot az étrendjéből. Ez azonban orvosolható néhány magas kalciumtartalmú zöldséggel és kifejezetten erre a célra kitalált kiegészítővel, amelyet könnyen beilleszthetünk a papagáj étrendjébe. A kalciumra az erős csontokhoz és kemény csőrhöz van szükség.



A tojástermeléshez használt kalcium a táplálékból és a csontvelőből elvont anyagból származik. Kalciumhiányt okozhat a nem megfelelő D-vitamin, a túlzott táplálékfoszfor vagy a nem megfelelő táplálékkal bevitt tápanyagok (pl. kizárólag magvakból álló étrend). A tojásrakás szintén fontos kalciumraktár-elvonás.

Az afrikai szürke papagájok hipokalcémiás szindrómájának klinikai tünetei közé tartozhat a gyengeség, ataxia és görcsös aktivitás. A klinikai tünetek szinte mindig pozitívan reagálnak a kalcium beadására, és az ultraibolya B spektrumnak való kitettség is segíthet hosszú távon. A kedvtelésből tartott madarak számára a kalcium jó táplálékforrásai közé tartoznak a sötét, leveles zöldségek és a főtt tojás héjával együtt. A Nestor Kálcium-kockadíszmadaraknak pedig egyszerű és gyors megoldást jelent a hiány pótlására.

A tojótyúkoknál a táplálékkal felvett kalcium nagy része a tojástermeléshez kerül felhasználásra. Az emelkedő ösztrogénszintek elősegítik a kalcium-kiegészítők, például a tintahalcsont és a kalciumban gazdag élelmiszerek fokozott bevitelét, azonban a naponta bevitt kalcium mennyisége nem elegendő a tojáshéj meszesedéséhez szükséges kalcium tömeges lerakódásához.